A tehetségprogramról

Hallgatók kezdeményezése a tehetséges, de anyagi gondokkal küzdő középiskolás fiatalok tanulmányainak támogatására ösztöndíjjal, mentorolással és tehetséggondozással

A Szabó Kálmán Tehetségprogramot azzal a céllal alapítottuk, hogy olyan középiskolás diákokat segítsünk hozzá a továbbtanuláshoz kötött ösztöndíjhoz, akik anyagi okokból elesnének ettől a lehetőségtől. A Program olyan végzős középiskolásoknak szól, akik kimagasló tanulmányi eredményekkel rendelkeznek és Budapesten, a Corvinus Egyetemen vagy az ELTE alkalmazott közgazdaságtan alapszakán szeretnének továbbtanulni. Az SZKTP alapítása óta több tucatnyi diáknak tettük lehetővé a továbbtanulást anyagi értelemben ösztöndíjunkon keresztül, és segítettük az egyetemen való érvényesülést nem anyagi segítségnyújtással.
Az ösztöndíjprogram támogatása három pilléren alapul. Az első az anyagi támogatás, amely egy évre szól: az első két félév tandíjával megegyező, szabad felhasználású ösztöndíjjal támogatjuk a tehetségeket. Az anyagi támogatás mellett szakmailag is segítséget nyújtunk: ingyenes angol órákat és tantárgyi felkészítőket biztosítunk. Mentorprogramunkon keresztül pedig - személyes kapcsolat útján - az egyetemi és a budapesti lét ügyes-bajos problémáiban is fordulhatnak hozzánk támogatottjaink.

Mivel foglalkozunk?

Támogatás

Tevékenységünk alapvető pillére az anyagi támogatás, amely egy évre szól és szabadon felhasználható. A támogatás összege megegyezik az első két félév tandíjával (átlagosan 300 ezer forint félévenként). A programba való jelentkezés nemcsak az önköltséges, hanem az államilag támogatott képzési formába felvételiző diákok számára is nyitott, mivel úgy véljük, sokaknak a budapesti létfenntartáshoz szükséges kiadások is megterhelőek anyagilag.

Mentorálás

Az anyagi támogatás mellett célunk az egyetemi közegbe való integráció megkönnyítése, illetve az egyetemi tanulmányok utáni szakmai érvényesülés elősegítése. 2014-ben indítottuk mentor-programunkat, amelynek keretében az aktuálisan felvett évfolyam minden tagja mellé felsőbb éves mentort rendelünk a Rajk László Szakkollégiumból, a végzett évfolyamok tagjaival pedig utókövető, már végzett szakkollégista mentorokon keresztül maradunk kapcsolatban.

Tehetséggondozás

A Program támogatottjainak egyetemi tanulmányaikhoz is segítséget nyújtunk. Az ösztöndíjasok számára ingyenes angol órákat biztosítunk, hisszük ugyanis, hogy a nyelvtudás elengedhetetlen fontosságú az életben való érvényesüléshez. A nyelvoktatás mellett tantárgyi felkészítőket is tartunk, amelyek az egyetemi oktatást kiegészítve segítenek hozzá a vizsgák sikeres letételéhez.

Kik vagyunk?

A Corvinus Egyetem Rajk László Szakkollégiumának tagjai vagyunk, munkánkat önkéntes alapon végezzük.

 • Kórógyi Gergely

  Hiszek abban, hogy a felsőoktatás adta lehetőségeket anyagi helyzettől függetlenül meg kell adni a tehetséges fiataloknak. Úgy érzem, egyedi, amit a program keretein belül megvalósítunk; örülök, hogy a programban dolgozva tehetek a társadalmi mobilitás elősegítéséért.

 • Dobák Zita

  Egyetemistaként naponta érzékelem a felsőoktatásban való részvétel jelentőségét, s szeretném, ha ez a lehetőség anyagi helyzettől függetlenül nyitva állna a tehetséges diákok előtt. Mi, a programot működtető diákok arra törekszünk, hogy elősegítsük a társadalmi mobilitást az oktatási rendszerben.

 • Fülöp Frida

  Mindig is társadalmilag érzékeny személynek éreztem magam, nem szeretem az igazságtalanságot és az egyenlőtlenséget. Úgy gondolom, a Szabó Kálmán Tehetségprogram példaértékűen küzd ezekkel a problémákkal, és koordinátorként én is harcolhatok egy nemes célért, amely segít csökkenteni a társadalmon belüli egyenlőtlenséget.

 • Hayes Lukács

  Koordinátorságom céljául azt tűztem ki, hogy az igazán nagy tehetség ne vesszen el a beszűkült lehetőségek miatt. Azért fogok küzdeni, hogy aki sokat tett az asztalra, az sokat is vehessen el róla.

Ösztöndíjasaink

Támogatóknak

Az SZKTP küldetése a jövő generáció közgazdászainak, menedzsereinek és üzleti gondolkodóinak felkarolása. Célunkat széles partneri hálózat segítségével kívánjuk megvalósítani, megőrizve a megfogalmazott alapelveinket, céljainkat.

 • 1
  A jövő közgazdászai és menedzserei
  Magyarországon alapvetően alacsony a társadalmi mobilitás, az utóbbi évek felsőoktatási változásai révén is egyre komolyabb anyagi terhet jelent a továbbtanulás a családok számára. A tehetségek felkutatása nemcsak a magyar értelmiség jövőjének szempontjából fontos, hanem a vállalatok számára is kiemelt jelentőséggel bír. Biztosak vagyunk benne, hogy az Ön vállalatának is fontos, hogy a tehetséges fiatalok lehetőséget kapjanak a továbbtanulásra és érvényesülhessenek a jövőben a munkaerőpiacon.
 • 2
  Kapcsolatfelvétel
  A Program eseményeiről folyamatosan tájékoztatjuk támogatóinkat és meghívást kapnak a minden új évfolyam számára rendezett Oklevélátadó ünnepségre és támogatói találkozókra. Lehetőséget biztosítunk továbbá arra, hogy megismerkedjenek a Program támogatottjaival. Nyitottak vagyunk vállalati látogatásra, de akár más formában történő kapcsolatfelvételre is.
 • 3
  Transzparencia
  Szinte minden támogatói hozzájárulás közvetlenül az ösztöndíjasoknak kerül átutalásra. Kiemelten fontosnak tartjuk a transzparenciát, működésünk részletei nyilvánosak. Éves beszámolónkat minden évben elkészítjük, amely ide kattintva elérhető .
 • 4
  Önkéntesség
  Mi, a koordinátorok önkéntes alapon működtetjük a Programot, fizetésben nem részesülünk. Ennek köszönhetően elenyészőek az operatív költségeink, így a felajánlások átlagosan több, mint 95%-át közvetlenül a támogatásra tudjuk fordítani.

Jelentkezés

Amennyiben végzős középiskolás diák vagy és a Budapesti Corvinus Egyetemen, vagy az ELTE Társadalomtudományi Karának alkalmazott közgazdaságtan alapszakán szeretnéd folytatni tanulmányaidat, várjuk jelentkezésedet ösztöndíjprogramunkra!

Kapcsolat

Elérhetõségek

Írjon nekünk, ha még többre kiváncsi!

Közgáz Közelebb – Roadshow a „Szexi Közgazdaságtan” csapatával

NTP - SZKTP

Az idei tavasz során koordinátori csapatunk 6 vidéki városba jutott el, hogy a Szabó Kálmán Tehetségprogramról, illetve a közgazdaságtan érdekességeiről mesélhessen a helyi középiskolásoknak. Az ösztöndíjprogramról a már említett koordinátorok, a közgazdaságtanról pedig a Közgazdaságtan szexi. csapata beszélt Pécsett, Kaposváron, Miskolcon, Nyíregyházán, Egerben illetve Zalaegerszegen.

A roadshow során összesen 28 középiskolába, és 5 egyetemre látogattunk el. A középiskolákban 45 perces előadásokat tartottunk az ösztöndíjprogramról, valamint a közgazdaságtanról, több mint 1000 végzés előtti évét taposó középiskolással találkoztunk. Az egyetemeken előadásokat tartottunk a hallgatóknak, illetve a helyi HÖK-ökkel tárgyaltunk későbbi Szexi Közgazdaságtan konferenciák szervezésének ügyében. Számos hasznos tapasztalattal gazdagodtunk, mindkét szervezet értékes kapcsolatokat épített.

NTP - SZKTP

A program megvalósulását a Nemzeti Tehetség Program támogatta (NTP-FTH-15-0080).

NTP - EMMI

Vállalati támogatóink

Partnereink

 • Arany Janos Tehetseggondozo
 • Rajk
 • Studium Generale
 • Expressz Akadémia
 • Átrium NézőKépző
 • Messzehangzó Tehetségek Alapítvány